Lendvai: két politikai kultúra kezd ütközni egymással

MTI
2005.03.23. 19:43
Ma a magyar politikai életben már nem a bal- és a jobboldal vitája zajlik, hanem két politikai kultúra kezd ütközni egymással - jelentette ki az MSZP országgyűlési frakcióvezetője Debrecenben. Lendvai Ildikó szerint az egyik az európai demokratikus hagyományokat ápoló kultúra, amely elismeri a parlamentet, a többpártrendszert. E kultúrát a véleményverseny, a vita jellemzi. A szocialista politikus a másik irányzatnak "a kereplő kultúráját" nevezte, ami nem a vélemények vitájában hisz.

"A szólj és meghallgatlak kultúrája, illetve a szólj és elhallgattatlak kultúrája között nagyobb a különbség, mint a bal- és a jobboldal között" - mondta Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője szerint a veszély soha nem néhány hőbörgő miatt van.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó sajnálatát fejezte ki, hogy Pozsgay Imre, a rendszerváltás nagy személyisége "baloldali bokréta lett Orbán Viktor gomblyukában". Valódi párbeszéd csak két oldal között jöhet létre, így nem jelent komoly áttörést a nemzeti konzultációs testület létrehozása - tette hozzá.

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának szóvivője, erre reagálva az MTI-nek azt mondta: Lendvai Ildikónak nem illik politikai kultúráról beszélnie, mivel annak a kormánypártnak a frakcióvezetője, amely miniszterelnökké emelte Gyurcsány Ferencet, aki arra szólította fel politikai vetélytársát, Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy "fogja be a száját".