Ágnes
-1 °C
2 °C

Háromszázharminckét magasrangú katonától válik meg a HM az idén

MTI
2005.03.25. 16:51
Áprilistól új felsővezetői struktúra szerint működik a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Honvéd Vezérkar, a szervezeti átalakítással 11 tábornok, 97 ezredes és 224 alezredes távozik a vezetésből az év végéig - mondta el Bocskai István, a szaktárca kommunikációs igazgatója az MTI-nek pénteken. Ezzel az új struktúrával megvalósul a szaktárca és a vezérkar teljes integrációja, amely során egy létszámában is kisebb vezetési rendet alakítottak ki és megszűntették a felesleges párhuzamosságokat - jelentette ki.

Bocskai István közölte: az eddigi haderőreformokkal ellentétben az integráció tekintetében teljes mértékben véghez tudták vinni az eltervezett változtatásokat. Mint mondta, a korábbi haderő-átalakításoknál mindig csak a csapatoknál történtek reformok, azonban a vezetői szintet érintetlenül hagyták. Most az úgynevezett "vízfejet" is leépítették.

A távozók többsége nyugállományba vonul, a személyi beszélgetésen már túl vannak, az új vezetők pedig megkapták megbízóleveleiket - közölte Bocskai István. Az átalakítással lehetővé válik, hogy vezető beosztásba kerüljenek a korszerű vezetési struktúrát ismerő, NATO-tapasztalatokkal is rendelkező tisztek - ismertette. Mint mondta, az év végéig 650-re csökken az integrált minisztérium összlétszáma.