Perlik a BM-t a rendőrök a 13. havi bér elmaradása miatt

Magyar Nemzet
2005.03.30. 07:45
Többtucatnyi hivatásos rendőr, határőr, tűzoltó, polgárőr perli a Belügyminisztériumot, mert a múlt évre járó tizenharmadik havi illetményüknek csak az egy tizenkettedét kapták meg - tudta meg a Magyar Nemzet. Pert fontolgatnak a közalkalmazottként és köztisztviselőként ott dolgozó munkavállalók is. Információk szerint több más minisztérium ellen is bírósághoz fordulnak az érintettek.

A vitára az ad okot, hogy 2004. február elsejétől módosultak a három munkavállalói kategóriát érintő jogszabályok. Addig az év végén vagy a következő év elején kapták meg az érintettek a 13. havi járandóságot. Az új paragrafus úgy rendelkezett, hogy "külön juttatásnak" nevezett, nulladik havi illetmény jár, s ezt az év januárjának közepén fizetik ki.

A perlők szerint nem egységesítésről van szó, mint meghirdették, hanem arról, hogy a 2005 januárjában megállapított havi illetmény nem a 2004. esztendőre szóló utólagos összeg, hanem a 2005-re előzetesen juttatott pénz - írja a napilap. Ez a számítási mód valójában "csűrés-csavarás", annak elfedése, hogy a múlt évre nem adnak semmit - vélik a felperesek. Szerintük a belügyi tárca ezt lényegében el is ismerte, amikor 2004 januárjára - a törvénymódosítást megelőző időre - kifizette az egyhavi járandóság egytizenkettedét. László Boglár kormányszóvivő korábban elismerte, hogy a januárban kifizetett úgynevezett nulladik havi juttatás idénre vonatkozik, azaz tavaly elmaradt a 13. havi bér a közszférában.