A Fidesz szerint nem zárult le a kormányfő "terroristázós" ügye

MTI
2005.04.07. 12:09
Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint addig nem zárul le a kormányfő "arab terroristázós" kijelentésének problémája, amíg Szaúd-Arábia budapesti nagykövete nem tér vissza állomáshelyére.

Németh Zsolt - Élő Norbert szocialista, Nagy Gábor Tamás fideszes és Kelemen András független képviselővel együtt - csütörtökön tekintette meg a Külügyminisztériumban az eset dokumentációját, beleértve a kormányfő szaúd-arábiai trónörököshöz írt levelét. Németh Zsolt értékelése szerint az említett levél a keleti rokonsági kapcsolatokkal foglalkozik részletesen, de nem találta benne a "bocsánatot kérek" kifejezést.

A képviselő vitába került Élő Norberttel, aki szerint a miniszterelnök kétszer, Budapesten és Düsseldorfban kért bocsánatot, amit a budapesti arab diplomáciai testület, benne a doyen, a libanoni nagykövet elfogadott. Az ügy előzménye, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy nem hivatalos rendezvényen azt mondta, a magyar futballválogatott a február 2-i szaúdi-magyar barátságos mérkőzésen "halált megvető bátorsággal" küzdött az "arab terroristák" ellen.