Elhunyt Bogdán Béla, a NEKH alapító munkatársa

MTI
2005.04.13. 18:12
Súlyos betegség következtében elhunyt Bogdán Béla tanár, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) alapító munkatársa. A Gandhi Alapítvány kuratóriumának első elnökét, a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola igazgatóját, volt kormányfőtanácsost 55 éves korában, szerdán érte a halál.

Bogdán Béla a Somogy megyei Szentán, beás cigány család gyermekeként született. Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett oklevelet, később alapítója, majd ügyvezető titkára lett a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének.

Ő volt az első kormányzati köztisztviselő, aki szabadon vállalta cigány identitását. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyarországi cigányokat, a roma közélet egészét. A NEKH méltatása szerint Bogdán Bélának jelentős szerepe volt a kisebbségi törvény megalkotásában, a kormányzati roma programok elindításában, valamint a kisebbségi önkormányzati rendszer kialakításában.

Bogdán Béla 1997-től volt a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola tanára, 1998-tól igazgatója; megalakulásakor az ország első cigány gimnáziumát működtető Gandhi Alapítvány elnöke, majd 2004-től ismételten betöltötte ezt a posztot.