Az SZDSZ ragaszkodik az adócsökkentéshez

MTI
2005.04.20. 19:59
Az SZDSZ-Magyar Liberális Párt nem tett le azon szándékáról, hogy még ebben a kormányzati ciklusban csökkenjenek a személyi jövedelemadó kulcsai, az iparűzési adó pedig szűnjön meg - jelentette ki Horn Gábor, a párt ügyvivője. A politikus úgy vélekedett, hogy egyszerűbb lenne, ha a ciklus utolsó évében nem lenne változás, de "a kormány feladata az, hogy lakhatóbbá, élhetőbbé, jobbá tegye az országot, és nem az a feladata a kormánynak, hogy felkészüljön egy választásra".

Az SZDSZ a pénzügyminiszter-váltás kapcsán bízik abban, hogy a párt által régóta szorgalmazott, és bizonyos értelemben eredményeket is hozó adócsökkentés tovább folytatódik - tette hozzá. Horn Gábor szerint pártja "legfontosabb törekvése az elkövetkező egy évben is egy következetes adóreform végigvitele. Ennek elemei mint a 2004-es, mind pedig a 2005-ös költségvetésben már megjelentek, a személyi jövedelemadóban a két kulcsra való áttérés ilyen például, az adózók 60-70 százalékának jelentett komoly változást".

Az SZDSZ ezt szeretné folytatni, és az a határozott szándéka, hogy a 2006-os költségvetési vitában elérje azt, amit a 2002-es választási kampányban ígért, tehát a 36 és 18 százalékos személyi jövedelemadó kulcsot - szögezte le a politikus.