Figyelmeztetést kaptak a sugárfertőzött oroszok

MTI
2005.04.27. 16:24
Rendőrségi figyelmeztetésben részesítették azt a három orosz állampolgárt, akik kedden a Parlament előtt tüntettek a nukleáris hulladékok Oroszországba szállítása ellen - közölte az V. kerületi kapitányság rendőr ezredese.

Mészáros Péter elmondta: mérlegelték az őrizetbe vett oroszok szociális, egészségügyi helyzetét és szabálysértési eljárás helyett figyelmeztetésben részesítették őket. "A határozatnak nincs jogkövetkezménye" - tette hozzá az ezredes.

"Teljesen alaptalannak tartjuk azt a felvetést, hogy embertelenül bántunk volna az oroszokkal" - reagált Mészáros Péter arra a kérdésre, miszerint kedden több emberjogi szervezet tiltakozó levélben adott hangot elégedetlenségének a rendőrség eljárása miatt.

"Kilencórás kihallgatás után engedték ki három orosz vendégünket, akik közül ketten súlyos betegek, és egyikükhöz kétszer is orvost kellett hívni" - mondta az MTI-nek Kis Marina, a Greenpeace munkatársa. Hozzátette: az orosz állampolgárok végig "rossz hangulatban voltak és féltek" a kapitányságon.