Valér
2 °C
8 °C

Hiller: A kormány tegye rendbe az egészségbiztosítási rendszert

MTI
2005.05.06. 12:10

Az MSZP azt kéri a kormánytól, hogy tegye rendbe az egészségbiztosítás rendszerét, mondta Hiller István, a párt elnöke pénteken. El kell érni,hogy senki ne ússza meg a járulékfizetést, tette hozzá.

"Ha kell, új törvényekkel, ha kell, kemény szankciókkal, de el kell érni, hogy senki se ússza meg a járulékfizetést, mert azzal másoknak okoz kárt" - fogalmazott.

Hiller szerint több pénzt kellene fordítani a sürgősségi ellátás fejlesztésére, valamint új mentőautókra, mentőhelikopterekre és az ehhez tartozó bázisok kiépítésére, orvosi műszerfejlesztésre. A kormánynak olyan rendszert kell kidolgoznia, amely garantálja, hogy a betegek pontos tájékoztatást kapnak arról, mi történik velük a kezelésen, hangsúlyozta.

A politikus kiemelte: 2002-höz képest 2005-ben 350 milliárddal többet, 980 milliárd forintot költ a kormány az egészségügyre, ugyanakkor szerinte előbb a rendszert kell megreformálni, hogy a többlettámogatás hasznosan épüljön be. A pártelnök szerint, ha június végéig a kormány megalkotja az egészségügyre vonatkozó új szabályozást, akkor az év végére, a jövő év első felére már láthatóak lesznek az eredmények.