Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az SZDSZ több biztosítót akar az egészségügyben

MTI
2005.05.06. 15:28

Az egészségügyben jó irányú, de nem elegendő elmozdulást tartalmaz a Száz lépés programja, a liberálisok ennél radikálisabb változtatásokat tennének, közölte az SZDSZ elnöke sajtótájékoztatón pénteken. Kuncze szerint az alaphelyzetben nem várható változás, mert az elképzelés nem oldja meg a finanszírozási rendszer átalakítását. Nincs a rendszernek olyan szereplője, aki a beteget képviseli az egészségüggyel szemben, és semmi nem garantálja a magas színvonalú szolgáltatást. Több valódi biztosító kell, akik egymással versengenek a "betegek kegyeiért" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az SZDSZ ennek megvalósításáról nem tett le.

Kuncze Gábor elmondta: egyetértenek azzal, hogy az egészségügyi járulékfizetésekben legyen nagyobb rend. Jó irányú lépésnek minősítette, hogy legyen nyilvántartás, legyen világos, hogy ki fizet és ki nem, és aki nem fizet, az az ellátások egy részét ne kapja meg. A pártelnök szerint helyes, ha a szabályozás az embereket kiegészítő biztosítások megkötésére ösztönzi, amelyekkel többletszolgáltatásokat vásárolhatnának saját maguk számára.

Aki magánorvoshoz megy, és ott olyan ellátást vesz igénybe, amit a tb egyébként finanszíroz a magánpraxisokon kívül, akkor a beteg az akkreditált magánorvos által kiállított számla alapján kapja meg az ellátásnak azon részét, amit az egészségbiztosító kifizetne, ha az ellátást közkórházban vagy rendelőben kapná - javasolta Kuncze Gábor.

Az SZDSZ - mondta Kuncze Gábor - továbbra is szorgalmazza a magántőke bevonását, egyrészt a több biztosítós modell keretében, másrészt olyan területeken, ahol a tb nem tudja megfelelően finanszírozni az ellátásokat.