Bíróság dönthet a kispostákért gyűjtött aláírásokról

MTI
2005.05.14. 20:17
Bíróság dönthet a kisposták érdekében gyűjtött aláírásokról, mivel kifogással élt az Országos Választási Bizottság (OVB) döntésével szemben a Zempléni Település Szövetség. Az OVB a napokban nyilvánította újra eredménytelennek a kisposták megmentése érdekében indított népi kezdeményezést, a beadványt szombaton juttatták el a Legfelsőbb Bírósághoz. Az OVB szerint nincs meg az ötvenezer hiteles aláírás, ami ahhoz szükséges, hogy a kezdeményezéssel az Országgyűlés foglalkozzon.

A ZTSZ ez év elején indított aláírásgyűjtést a kisposták megmentéséért, a szövetség több mint hatvanezer aláírást gyűjtött össze, majd az íveket beterjesztette az OVB elé. A benyújtott 60 079 aláírásból - statisztikai és matematikai módszerrel - megállapították meg, hogy legalább 47 052, legfeljebb 49 206 aláírás felel meg minden szempontból az előírásoknak, majd a ZTSZ fellebbezése utáni tételes ellenőrzés kiderítette, hogy alig több mint 46 ezer aláírás elfogadható.

Kovács János, a ZTSZ képviselője elmondta, hogy az OVB olyan indokokkal utasította el a szükséges aláírások hitelesítését, amelyek véleménye szerint erősen vitathatóak. Az OVB nem fogadta el azt, hogy az ugyanazon településen élők ismétlőjelet tettek a falu, vagy város neve mellé, mint ahogyan a települési nevek rövidítéseit sem. Ezért azt kérik a legfőbb bírói fórumtól, hogy semmisítse meg az OVB határozatát, az általuk felsorolt érvek ugyanis nem érdemiek.