OM: az érettségi szervezése a titokvédelmi szabályok szerint történt

MTI
2005.05.18. 18:25
A kétszintű érettségi vizsgák megszervezése a titokvédelmi jogszabályoknak megfelelően történt - közölte a szaktárca sajtóirodája szerdán. "Az Országos Közoktatási Értékesítési és Vizsgaközpont a 2005. évi érettségi vizsga megszervezése során a titokvédelemre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően járt el (1/1996 MKM rendelet). Az OKÉV főigazgatója a tételeket az előírásoknak megfelelően minősítette és a titoktartalomra utaló jelöléssel ellátta. 1996 óta működik változatlan formában az érettségi vizsgatételek minősítési rendszere" - tartalmazza az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A szaktárca tájékoztatása szerint a minisztérium szolgálati titokköri jegyzékébe tartoznak: a közoktatási és felsőoktatási intézmények felvételi vizsgáinak írásbeli és szóbeli tételei, valamint a záróvizsgák, az érettségi, az érettségi-képesítő és a szakmunkásvizsgák központi tételei, továbbá az országos tanulmányi versenyek központi tételei. A szolgálati titok érvényességi ideje az említett tételek elkészítésétől a nyilvánosságra hozatal napjáig, de legfeljebb egy évig tart.

Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI-vel szerdán közölte: a NNI a napokban kérte az ügyészség állásfoglalását arra vonatkozóan, hogy szolgálati titoknak minősül-e az érettségi tétel. A szóvivő elmondta: szerdán megérkezett az ügyészség állásfoglalása, s eszerint is szolgálati titoksértés miatt kell nyomoznia a rendőrségnek az idő előtt nyilvánosságra került érettségi tételek ügyében.