Uniós bérekhez közelítene a bírói egyesület

MTI
2005.05.21. 19:52
A régi EU-tagállamok bírói fizetéseinek alsó harmada átlagát fokozatosan megközelítő bérezést, négy új fizetési fokozatot és az életpálya pótlék bevezetését tartja szükségesnek a bírák érdekképviseleti szervezete, közölte Kehidakustányban a Magyar Bírói Egyesület(MBE) vezetője a szombati elnökségi ülést követően.

"Figyelembe véve az ország pénzügyi gondjait, az alapilletmény legalább 10 százalékos emelését tartjuk szükségesnek ahhoz, hogy a régi uniós tagállamok alsó harmadának leggyengébb bírói béreit fokozatosan megközelítsük, mert 50 százalékos a lemaradásunk hozzájuk viszonyítva" - mondta Uttó György legfelsőbb bírósági tanácselnök, az MBE elnöke.

Mint hozzátette, az egyesület fontos törekvése, hogy folyamatos legyen az előrelépés a bírói életpálya-modell megvalósításában. A jövő évre vonatkozó igények is ennek jegyében fogalmazódtak meg.

"Azt kérjük, hogy törvényi rendelkezéssel állapítsák meg a minimális alapilletmény kötelező, értékkövető emelését és a mostani 10-ről 14-re növekedjék a fizetési fokozatok száma, a fokozatok közötti különbség pedig az alapilletmény egytizedével emelkedjék" - mondta a bírói egyesület elnöke. Utóbbi a hivatás megtartó erejét szolgálná, ugyanis a bírák fizetése 55 éves kor után már nem nő.