MVSZ-demonstráció a trianoni békediktátum évfordulóján

MTI
2005.06.05. 18:42
A trianoni békediktátum 85. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzást és felvonulást vasárnap a Magyarok Világszövetsége (MVSZ), az eseményen néhány százan vettek részt.

A demonstrálók a Szabadság téren Bandholz tábornok szobránál és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár előtt koszorúztak, majd a Hősök terére vonultak.

A résztvevők közül néhányan Árpád-sávos zászlókat hoztak magukkal, amelyekre fekete szalagot kötöttek, sokan viseltek "Igazságot Magyarországnak" pólót. Többször felhangzott: "Vesszen Trianon!"

"Innen üzenem az Európai Uniónak és mindenkinek a világon, hogy aki Európát rendbe akarja tenni, annak nincs más dolga, minthogy Trianont kell neki először rendbe tennie" - mondta Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke.

A trianoni békeszerződést 85 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá az első világháború győztes nagyhatalmai és Magyarország képviselői. A döntés értelmében Magyarország területe a csaknem 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18 millióról 7,6 millióra csökkent.