Magyar veszélyeshulladék Kárpátalján?

MTI
2005.06.15. 12:27

A legfőbb ügyészhez fordul a Fidesz egyik országgyűlési képviselője, mert információi szerint Ukrajnában, a Kárpátalján több esetben feltehetőleg Magyarországról származó veszélyes hulladékot helyeztek el illegálisan. Illés Zoltán közölte: elvárja, hogy a környezetvédelmi miniszter belső vizsgálatot kezdeményezzen az ügyben. Mint mondta: javasolja, hogy a környezetvédelmi bizottságon belül jöjjön létre egy albizottság az ügy kivizsgálására, együttműködve az ukrán parlament megfelelő testületével.

Illés Zoltán elmondta: Beregszász járásban több száz tonna, Nagybakta közelében pedig több tíz tonna veszélyes hulladékot fedeztek fel a közelmúltban. Hozzátette: bár a papírok szerint a zsákokba rakott anyag, az úgynevezett "premix", adalékként van feltüntetve, az ukrán környezet-egészségügyi és toxikológiai intézet által készített végleges jelentés szerint a megengedett értéknél több százszor több nehézfémet tartalmaz, így rákkeltő hatású.

Hangsúlyozta: a hulladékot illegálisan helyezték el, a tranzakcióban pedig egy magyar és egy kárpátaljai cég vett részt.