Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A Vatikánban tárgyal pénteken az államfő

MTI
2005.06.30. 09:33
Rómába érkezik csütörtökön este Mádl Ferenc köztársasági elnök, aki a Vatikánban tesz hivatalos látogatást.

A köztársasági elnököt - akit az utazására elkísér felesége, Mádl Dalma is - pénteken délelőtt 11 órakor fogadja magánkihallgatáson XVI. Benedek pápa az apostoli palotában, majd Mádl Ferenc Angelo Sodano bíborossal, vatikáni államtitkárral (kormányfővel) folytat megbeszéléseket.

A délutáni római programban egy kiállítás megtekintése is szerepel, majd a köztársasági elnök még péntek este elutazik Rómából.

A hivatalából augusztus elején távozó Mádl Ferenc az utóbbi időszakban több búcsújellegű látogatást tett külföldön, s a vatikáni vizit egyfajta lezárása ezeknek az utazásoknak. A köztársasági elnök a magyar-vatikáni kétoldalú kapcsolatok fejlesztése keretében többször is látogatást tett a bajor pápa elődjénél, II. János Pálnál, de most először találkozik magánkihallgatáson a Vatikán állam új, áprilisban trónra lépett uralkodójával.

A magyar államfő ugyanakkor áprilisban kétszer is járt a Vatikánban: más magyar közjogi méltóságokkal és politikusokkal részt vett a lengyel pápa temetési szertartásán, illetve Joseph Ratzinger pápai beiktatási miséjén, amelyet követően a külföldi államfőket és kormányfőket fogadta az új katolikus egyházfő.