IDF: 2006-tól legyen új, ingyenes diákigazolvány

MTI
2005.07.13. 12:38

Új, az eredeti céloknak megfelelő csipkártyás felsőoktatási diákigazolvány ingyenes forgalomba hozatalát szorgalmazta Almássy Kornél, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnöke szerdán Budapesten. A hallgatóknak 1500 forintba kerülő diákigazolványoknak gyakorlatilag nincs semmilyen funkciója - indokolta az új kártya 2006. januári bevezetésére tett javaslatát Almássy Kornél. Hozzátette: az oktatási tárca 1998 óta nominálértéken számolva 1,2 milliárd, mai árakon többmilliárd forintot szedett be az igazolványokért a diákoktól.

Az IDF elnöke emlékeztetett arra, hogy a többfunkciós diákigazolványok kialakításáról Magyar Bálint első minisztersége idején döntött, 1998 tavaszán. Az új diákigazolványba épített csip elektronikus pénztárcaként és adathordozóként működött volna.

Mint mondta, az eredeti célok szerint a diákigazolványt a személyes és a tanulmányi adatok tárolására, utazási és kereskedelmi kedvezmények érvényesítéséhez, valamint felsőoktatási intézményekben és kollégiumokban beléptető rendszerek kialakításához lehetett volna használni.