A romák biztosíthatnák parlamenti képviseletüket

MTI
2005.07.16. 22:28
A magyarországi roma társadalomnak most van lehetősége arra, hogy biztosítsa parlamenti képviseletét, vagy úgy, hogy a kisebbségi törvény keretei között delegál képviselőket, vagy pedig önmagát megszervezve indít jelölteket a 2006-os választásokon, erről Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) elnöke beszélt szombaton a Nógrád megyei Ecsegen.

Kolompár Orbán a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Nógrád megyei szervezetének tanácskozásán elmondta: az önálló jelöltállításra lát nagyobb esélyt. Az elmúlt 15 évben a roma társadalom nem tudta megfogalmazni saját érdekeit. A cigányok eddig a különböző pártok mögé sorakoztak fel a nekik tett ígéretek alapján, de ma már nem hisznek a parlamenti pártoknak, jelentette ki a roma vezető.

Kolompár Orbán annak a véleményének adott hangot, hogy adott esetben a romák eldönthetik, melyik erő alakítson 2006-ban kormányt, hiszen egy egységesen fellépő roma szervezet mögött 300-350 ezer szavazat állhat, ami a voksok 8-10 százalékának megszerzését jelentheti.