Szijjártó: Veszélybe kerülhet Gyurcsány szavahihetősége

MTI
2005.07.17. 16:17

Megismételte korábbi, Gyurcsány Ferencnek szóló kérdéseit vasárnap Szijjártó Péter fideszes képviselő, aki szerint a válasz elmaradása esetén "ismét veszélybe kerülhet" a kormányfő szavahihetősége. Szijjártó azt a két kérdést tette fel, hogy Gyurcsány Ferenc 2003 májusa és 2004 szeptembere között adott-e megbízást tulajdonosi jogainak gyakorlására az ALTUS Rt.-nél, illetve hogy a részvények 100 százalékos birtoklásával jogszerűen vett-e fel 130 millió forint osztalékot az ebben az időszakban született alapítói határozatok alapján.

A Gyurcsány-vagyon gyarapodását vizsgáló bizottság elnöke a kérdéseket arra alapozta, hogy birtokába került a Fővárosi Bíróság július 9-i végzése, amely szerint a gazdasági társaságokról szóló, 1997-es törvény kimondja: a részvényes részvényesi jogait képviselő útján is gyakorolhatja, de nem lehet meghatalmazott az igazgatóság tagja, illetve a vezérigazgató, a felügyelő bizottság tagja és a könyvvizsgáló.

Szijjártó Péter idézte azt a 2004. szeptember 15-i keltezésű meghatalmazást, amelyben Gyurcsány Ferenc "a részvényekhez tapadó" tulajdonosi jogok gyakorlásával Bonnyainé Gál Ilonát bízta meg. Értékelése szerint Gyurcsány Ferenc 2003-ban, amikor gyermek- ifjúsági és sportminiszter lett, "látványos keretek közt" egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond tulajdonosi jogainak gyakorlásáról, illetőleg másokra ruházza át azokat. A képviselő úgy fogalmazott, hogy az említett cégbírósági végzésig "mindenki ebben a hitben élt".