A kormány ünnepnapra módosítaná december 24-ét

Index, MTI
2005.07.28. 17:55
A Munka törvénykönyvének módosításáról szóló javaslatok között szerepel, hogy december 24. ünnepnappá váljon, továbbá hogy az édesanyáknak ne lehesen felmondani, ha a gyes mellett munkát vállalnak - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Batiz András.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a kormány szerdán első olvasatban tárgyalta az erre irányuló törvénymódosítási javaslatot, együtt azzal az előterjesztéssel, amely a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény módosítását tartalmazza.

A karácsony első napjának munkaszünetté nyilvánítása már nem először került szóba a kormányban. Legutóbb tavaly ősszel merült fel, hogy munkaszüneti- vagy pihenőnappá nyilvánítsák december 24-ét. Munkaszüneti napon az üzleteknek is zárva kellene tartaniuk, a pihenőnapokat később le kell dolgozni.

A munka törvénykönyvében jelenleg tíz nap szerepel munkaszüneti napként: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26. Az Európai Unióban nincs egységes szabályozás december 24-ről. Szlovákiában munkaszüneti nap, Olaszországban viszont munkanap szenteste napja.