Elégtelent kapott a kórházi étkeztetés

Index
2005.08.02. 07:07
Baktériumokkal és egyéb kórokozókkal fertőzött tápanyagot kap a mesterségesen táplált betegek jó része - írja a Népszabadság. A kórházban készült turmixok tápanyagértéke sem éri el minden esetben a minimálisan előírtakat - állapította meg az a napokban lezárult vizsgálat, amelyben három budapesti és hét vidéki kórházat ellenőriztek. Az intézményekben háromszor is vettek mintát, az ellenőrök ráadásul előre bejelentkeztek, tehát nem is rajtaütésszerű volt az "akció".

Henter Izabella, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára, a felmérés egyik kezdeményezője a napilapnak elmondta: az eredmény azért is elkeserítő, mert a mintákat reggel, a konyhában vették, a legsterilebb állapotban. Arról nem is beszélve, hogy a vizsgálat az őszi-téli időszakban, tehát nem is a legveszélyesebb, meleg évszakban készült.

A betegek hagyományos étkeztetése legalább ilyen siralmas képet mutat. "A bent fekvők többsége lefogy a kórházi napok alatt, s ez nemcsak a pszichés állapot, a beavatkozások miatt történik, hanem azért, mert az amúgy is minimális kosztot jó részük meg sem eszi. Az ételek legalább negyven-hatvan százaléka kerül vissza a konyhára, az ápoltak ötven-hatvan százaléka pedig lefogy bentléte alatt.