Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Megemlékeztek a roma holokausztról

MTI
2005.08.02. 16:48
A roma holokauszt 61. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést kedden Budapesten, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székháza falán elhelyezett emléktáblánál. A kormány, a négy parlamenti párt képviselője és az OCÖ elnöke megemlékező beszédeikben emlékeztettek: 61 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

Göncz Kinga, ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, Kállai Katalin, az MSZP elnökségének romapolitikáért felelős tagja, Schimtt Pál, a Fidesz alelnöke, Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője, Almássy Kornél, az MDF alelnöke és Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke hangsúlyozták: Magyarországon nincs helye a kirekesztésnek és a megkülönböztetésnek. Az ünnepség végén az emlékezők koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál.

Mádl Ferenc köztársasági elnök közleményében úgy fogalmaz: "a ma élő utódoknak elháríthatatlan felelőssége hűen megidézni a múltat, s következetesen elítélni a pusztító, gyilkos és embertelen eszméket, a faji megkülönböztetést".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!