Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megemlékeztek a roma holokausztról

MTI
2005.08.02. 16:48
A roma holokauszt 61. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést kedden Budapesten, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székháza falán elhelyezett emléktáblánál. A kormány, a négy parlamenti párt képviselője és az OCÖ elnöke megemlékező beszédeikben emlékeztettek: 61 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

Göncz Kinga, ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, Kállai Katalin, az MSZP elnökségének romapolitikáért felelős tagja, Schimtt Pál, a Fidesz alelnöke, Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője, Almássy Kornél, az MDF alelnöke és Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke hangsúlyozták: Magyarországon nincs helye a kirekesztésnek és a megkülönböztetésnek. Az ünnepség végén az emlékezők koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál.

Mádl Ferenc köztársasági elnök közleményében úgy fogalmaz: "a ma élő utódoknak elháríthatatlan felelőssége hűen megidézni a múltat, s következetesen elítélni a pusztító, gyilkos és embertelen eszméket, a faji megkülönböztetést".