Kövér szerint hibázott az első parlament

MTI
2005.08.27. 16:24
Kövér László szerint a rendszerváltás utáni első parlament hibát követett el, amikor nem húzott egy világos és egyértelmű választóvonalat "bűnösök és nem bűnösök közé". A politikus erről Kőszegen, az Új Nemzedék Ifjúsági Találkozón egy kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként, a Fidesz egyik alapító tagjaként beszélt, több száz főiskolás és egyetemista előtt. "Igen, igazságtalan lett volna egy cseh mintájú lusztrációs törvény, amelyben ki kellett volna mondani, hogy aki egy évnél hosszabb időt függetlenített pártfunkcióban eltöltött, az 15 évig nem vehet részt a közéletben, nem választható semmilyen tisztségre és nem vehet részt az állami tulajdon privatizációjában".

Egy ilyen törvény igazságtalan lett volna, hiszen az akkori állampárt meglehetősen differenciált volt, nem mindenkinek volt ugyanakkora felelőssége. Szavai szerint azonban "még mindig jobb lett volna, mint ami ebből fakadóan kialakult". "Oda jutottunk kérem szépen, hogy 1994-ben egy effektív hazaáruló lett Magyarország miniszterelnöke".

Kövér László "erkölcsileg elviselhetetlen állapotnak" nevezte, hogy négy évvel az első szabad választások után, mint fogalmazott, "egy olyan ember került Magyarország miniszterelnöki székébe aki fegyvert fogott a saját hazájára, idegen állam zsoldjában". "Horn Gyula szimbóluma a magyar rendszerváltás elfuseráltságának, aztán innentől kezdve Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc már csak következmény". Érthetetlennek nevezte, miként tudtak "ezek" három olyan miniszterelnököt adni az országnak akik mindegyikének "ilyen, olyan, vagy amolyan módon van köze a kommunizmus legaljasabb, legrohadtabb szegmenséhez, az erőszakszervezetekhez, a pufajkásokhoz, a III-as főcsoportfőnökséghez vagy oldalági módon szintén a III-as főcsoportfőnökséghez".

Kövér László szerint az egykori rendszerváltókat, köztük Orbán Viktort és őt, nemcsak azért "gyűlölik" a másik oldalon, mert a rendszerváltás egzisztenciális bizonytalanságot teremtett az életükben, hanem azért, mert amikor ők a polgári kormányzást és polgári Magyarországot emlegették, többen úgy érezhették, hogy "megbélyegzetté" váltak. Hangsúlyozta: soha nem volt ilyen politikai szándék. A rendszerváltás előtti évtizedekről úgy fogalmazott: "rendszerré szervezett korrupció volt az életünk, amelyben a maga szintjén szinte mindenki lopott és a többség eltűrte, hogy a fejesek sokkal többet loptak". Úgy vélte, éppen ezért kellett volna határozottabban meghúzni a határvonalat bűnösök és nem bűnösök között.