Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Bizalmatlansági indítvány az FKGP elnöke ellen

MTI
2005.08.27. 18:48
Többségükben Kovács István József pártelnök elleni bizalmatlansági indítványt írtak alá a megjelentek a Független Kisgazdapárt XVIII. kerületi szervezete által szervezett szombati "alapszervezeti kongresszuson", amelyre a XVIII. kerületi székházban került sor. Engelmann József, a kerületi szervezet július 30. és augusztus 12. között az Országház előtt éhségsztrájkot folytatott elnöke a rendezvény utáni sajtótájékoztatón eredményesnek nevezte a fórumot.

Megjegyezte, hogy a rendezvény részvevői, várva a hatóságok nyomozati munkájának befejezését, elutasítják az FKGP székházának eladását. Engelmann József közölte, hogy a pártalkotmány értelmében a székház, ingatlanok eladására és más fontos döntésekre csak a nagyválasztmány jogosult. A szombati tanácskozáson szeptember 17-re országos nagygyűlést kezdeményeztek, amelyre - Engelmann József közlése szerint - Kovács István József is "rászervezett" egy másikat, Szolnok városában.

A kerületi elnök tájékoztatott arról: várják a legfelsőbb bírósági felülvizsgálat befejezését, amely pontot tesz a pártelnöki jogi problémákra. Jelenleg Kovács István József be van jegyezve pártelnökként, de a Fővárosi Bíróság - nem jogerősen - illegitimnek találta a választást lebonyolító nagyválasztmányi ülést - tette hozzá. A korábbi pártelnöki aspiráns, Hegedűs Péter elnöksége sem jogerős.

Engelmann József hozzáfűzte, hogy Kovács István József szombaton a párt székházában egy másik fórumot hívott össze, párhuzamosan az alapszervezeti kongresszussal. A kerületi elnök idézte a pártalkotmány azon pontjait, amelyek értelmében rendkívüli szituációkban a tagság, az alapszervezetek vehetik kezükbe a kezdeményezést. Elmondta, hogy eddig egyszer, 1947-ben tartottak ilyen kongresszust, amikor a párt "meg akarta szólítani a kisembereket". A szombaton egybegyűltek Engelmann József számításai szerint a párttagság 75-85 százalékát reprezentálták, Budapestet, valamint több megyét képviselve.

A sajtótájékoztatón szóváltás alakult ki Engelmann József és Takács András, az FKGP - a rendezvényen párttagként megjelent - szóvivője között, akinek információi szerint a székház említett eladását az motiválja, hogy a pártnak legyen pénze a 2006-os országgyűlési választásokra. Engelmann József szerint viszont Kovács István József kezdeményezéséről van szó. Közölte: fontolgatja, hogy ő is beszáll a perekbe, és bizonyítani tudja a bejegyzett pártelnök csalásait, illetve hogy félrevezette a bíróságot. Engelmann József az MTI kérdésére elmondta: éhségsztrájkja hozott eredményeket, abban az időszakban történt a Fővárosi Bíróság említett döntése is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!