SZDSZ-es 'nem' az alkotmánybírók újraválasztására

MTI
2005.08.31. 13:22

Az SZDSZ elvi fenntartások miatt nem szavazza meg a parlamentben jelenlegi, vagy korábban volt alkotmánybírók mandátumhosszabbítását, illetve újraválasztását, bár az aktuálisan érintett személyek - Holló András jelenlegi Alkotmánybírósági elnök és Lábady Tamás volt alkotmánybíró - személyével kapcsolatban nincs kifogása. Ezt Fodor Gábor, a liberális párt ügyvivője jelentette be szerdán, sajtótájékoztatón.

A képviselő annak kapcsán beszélt az ügyről, hogy egy keddi, a házelnök jelenlétében folytatott egyeztetésen az MSZP, a Fidesz és az MDF megállapodott: a két, régóta konszenzusos jelölt, Bragyova András és Kovács Péter mellett Holló Andrást és Lábady Tamást választhatja meg az Országgyűlés szeptember 12-én a működőképessége határán lévő taláros testület tagjává.

Fodor Gábor az SZDSZ-nek a mandátumhosszabbítással, illetve az újraválasztással kapcsolatos elvi fenntartásait ismertetve elmondta: ha ez gyakorlattá válna, az azt a veszélyt rejtené magában, hogy egy alkotmánybíró egyes döntéseknél esetleg mérlegelné, hogy állásfoglalása nem veszélyezteti-e újraválasztását.