Péterfalvi szerint szabálytalanságok voltak a kormány sms-kampányában

MTI
2005.09.09. 11:01

Több szabálytalanságra hívta fel a figyelmet a kormány nemrég lezárult sms-kampányával kapcsolatban az adatvédelmi biztos. Nem volt megfelelő a tájékoztatás azzal kapcsolatban, hogy ki kezeli az adatokat az sms-kampányban, nem derült ki, hogy a Wunderman Kft. végzi az adatkezelést, ellenben azt sugallták, hogy a kormány az adatkezelő - számolt be állásfoglalásának részleteiről Péterfalvi Attila.

Tájékoztatása szerint a másik szabálytalanság az, hogy a Wunderman Kft. a teljes kampány végéig, várhatóan októberig meg akarja őrizni a személyes adatokat (telefonszámokat), ami azonban a "célhoz kötöttségi követelmény alapján a szavazás leadása határidejének lejártával megszűnik". Mivel indokolatlan októberig tárolni az adatokat; ez azt jelenti, hogy azokat törölni kell, illetve másra nem lehet használni - hangsúlyozta. Amennyiben nem értene vele egyet a cég és nem teljesítené az állásfoglalásban leírtakat, akkor az ombudsman élhet hatósági jogkörével és elrendelheti az adatok törlését, ami kötelező érvényű, de bíróság előtt megtámadhatja a másik fél.

A kormány telefonos tájékoztató kampányára vonatkozó vizsgálatról Péterfalvi Attila elmondta, hogy az még körülbelül egy hónapig eltart, mivel az "bonyolultabb" eset; az ombudsman nem zárta ki, hogy szükség lesz helyszíni vizsgálatra. Hangsúlyozta, hogy továbbra is hiányolja általában a politikai marketing szabályozását, amit szerinte akár külön törvényben, vagy a jelenlegi törvényi keretek között mihamarabb meg kellene oldani, mert az "ugyanúgy bosszantja az embereket", mint a levelesládákba bedobott reklámanyagok.

A kormányszóvivő arra hivatkozva, hogy az adatvédelmi biztos nem a kormány felé fogalmazta meg megállapításait az sms-kampánnyal összefüggésben, pénteki sajtótájékoztatóján nem kommentálta az állásfoglalást.