Bernadett
0 °C
4 °C

FDSZ: a kormány vonja vissza tartalékképzési igényét

MTI
2005.09.15. 16:52

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza az intézményeket terhelő plusz öt milliárd forintos tartalékképzési igényét - közölte a szakszervezet elnöke csütörtökön Budapesten. Nyáron jelent meg az a kormányhatározat, amelyben a felsőoktatási szférát 35 milliárd forintos kötelező maradványképzésre utasították, ez az összeg azonban ötmilliárd forinttal több, mint amennyit eredetileg a tartalékolására szántak. Ezt pedig az intézmények nem tudják teljesíteni - mondta sajtótájékoztatón Kis Papp László.

Kis Papp László közölte: 1,2 milliárd forintra lenne szükség a szeptemberi 4,5 százalékos közalkalmazotti béremeléshez, a kormány azonban zárolta a felsőoktatás költségvetésének egy százalékát, 1,2 milliárd forintot. Mint mondta, a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács szerdai ülésén "találtak" már 200 millió forintot.

Magyar Bálint oktatási miniszter közölte, hogy amikor a kormány a 4,5 százalékos béremelésről döntött, akkor ő jelezte, hogy ennek nincs meg a fedezete. "A szakszervezetekkel való tárgyalásnál is mondtam, hogy rossz politika az, amely kiharcol és kikényszerít fedezet nélküli béremelési kötelezettséget. Én szeretném azt, hogyha ezt a csapdát jövő évben elkerülnénk, tehát ha nem állna fel az a helyzet, hogy a szakszervezet az egyik oldalon kiharcol egy béremelést, a másik oldalon tisztában van azzal, hogy ennek további fedezete nincsen" - mondta. Közölte, hogy a 4,5 százalékos béremelésnek elég komoly áthúzódó hatása van a 2006-os évre.