Népszavazás Mátrafüreden

MTI
2005.09.25. 08:32
Népszavazás kezdődött vasárnap reggel a jelenleg Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüreden a település önálló községgé válásáról. A voksolás tétje igen nagy, hiszen az "igen" győzelme esetén lényegében "leválik Gyöngyösről a Mátra", a legfrekventáltabb üdülőhelyekkel együtt: a 35 ezres lélekszámú város elveszíti közigazgatási területének csaknem felét, és fontos adófizető vállalkozások is a mintegy 950 lelkes Mátrafüred fennhatósága alá kerülnek, a tetemes iparűzési adóval együtt.

"Egyetért-e ön azzal, hogy Mátrafüred (Kékestető, Mátraháza, Sástó, Pipishegy, Farkasmály településrészekkel együtt) Gyöngyös várostól, településegyesítés megszüntetésével szétváljon és utána önálló önkormányzattal rendelkező községként működjön?" - erre a kérdésre kell válaszolnia a felsorolt területeken élő 859 választópolgárnak. A helyiek azzal indokolták a kezdeményezést, hogy megítélésük szerint az elmúlt évtizedben "téli álmot aludt a Mátra", vagyis semmilyen általuk érzékelhető fejlesztés nem történt. Ugyanakkor számításaik szerint, önállóan több forráshoz juthatna Mátrafüred, a környező településekkel együtt - tájékoztatta korábban az MTI-t Mészáros Péter, a népszavazást előkészítő bizottság elnöke.

Mint azt Kozma Katalin, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, a választás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele leadja voksát, és akkor eredményes, ha az érvényes szavazatok több mint 50 százaléka egybehangzó. Az "igenek" győzelme esetén 2010-ben válhat önálló településsé Mátrafüred, ugyanis a 2006-os önkormányzati választások kiírásáig már nem ér véget a településalapításhoz szükséges közjogi procedúra. A választói névjegyzékbe felvettek közül 146-an Mátraházán, 8-an Farkasmályban, 6-an pedig Kékestetőn laknak. Pipishegyi lakcíme két polgárnak van, Sástón nem él állandó lakos. A többiek mátrafürediek.