Állnak még feladatok az önkormányzatiság előtt

MTI
2005.10.01. 15:14
A magyar önkormányzatok a demokratikus intézményrendszer erős pillérei - mondta szombaton Lamperth Mónika belügyminiszter, az önkormányzati rendszer fennállásának 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a Kossuth téren. A törvény minden egyes településen élő közösségnek megadta az önkormányzás lehetőségét, így a helyi közösségek alkotmányos jogot szereztek arra, hogy válasszanak képviselő testületet, saját képviselő testületi közgyűlést, és saját maguk intézzék a helyi ügyeket - mondta a belügyminiszter. Lamperth Mónika beszédében örömét fejezte ki, hogy eddigi munkájában partnerekre talált az önkormányzatokban, hozzátéve, hogy az együttműködés elve vezérli majd a jövőben is ezt a viszonyt. "Az elmúlt 15 év önkormányzatisága kiállta az idők próbáját" - mondta köszöntőjében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a központi államhatalom fontos, pótolhatatlan ellensúlyának nevezte az önkormányzati rendszert, amelynek jövőbeni feladata, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki az önkormányzatok között. A miniszterelnök hangsúlyozta: a tagolatlan hatalom nem teremt szabadságot, hanem megfojtja a demokráciát, Az osztott, ellenőrzött, ellensúlyaival kiegyensúlyozott hatalom az, amely megóvja a szabadságot, ezért az önkormányzatok fontos és pótolhatatlan alkotmányos feladattal rendelkeznek, ellensúlyt képeznek a központi államhatalommal szemben.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án nyilvánította a Helyi Önkormányzatok Napjává szeptember 30-át, annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat. Toller László, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke beszédében a parlament önkormányzati rendszerrel kapcsolatos "tartozásai" között említette a kistérségi együttműködések megerősítését és a pénzügyi gazdálkodás alkotmányos garanciáinak megteremtését.

Az ünnepségen többen "Lassan csődbe mennek az önkormányzatok", "Csődbe visztek bennünket" feliratú transzparensekkel tiltakoztak, bele-bele fütyülve az elhangzó beszédekbe. Az ünnepség keretében az Országos Önkormányzati Érdekszövetség által kiválasztott száz település zászlaját helyezték el a Parlamentben. Az önkormányzati zászlókkal érkező küldötteket Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke köszöntötte a Parlament Kupolatermében.