Draskovicsot faggatja az Apró-Gyurcsány bizottság

MTI
2005.10.05. 07:02
Az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság mai ülésén meghallgatja Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációjáról.

Az országgyűlési határozat szerint a bizottság arra keresi a választ a volt pénzügyminiszter meghallgatásával, hogy a tankönyvkiadó privatizációja során szerepet játszott-e Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Erdős Ákos korábbi üzleti kapcsolata.

A bizottság múlt szerdai ülésén meghallgatta Erdős Ákos üzletembert, valamint döntött arról: nem ad felhatalmazást a bizottság elnökének, hogy iratokat kérhessen be Budapest II. kerületének önkormányzatától, a cégbíróságtól és az Altus Rt.-től.

A Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjával kapcsolatban Erdős Ákos úgy fogalmazott: egy nyilvános pályázaton indult el a Láng Holding Rt. és a legjobb árajánlattal nyert. "Egyetlen bűnünk, hogy megnyertük ezt a privatizációt" - mondta az rt. elnök-vezérigazgatója.

A Fidesz által kezdeményezett bizottság célja, hogy tisztázza az Apró-Gyurcsány-érdekkör privatizációban betöltött szerepét, feltárja állami vállalatokkal ápolt kapcsolatát, és fényt derítsen arra, hogy milyen forrásokból származott a miniszterelnök tavalyi 100 milliós, illetve tavalyelőtti 83 millió forintos jövedelme.