A bíróság szerint nincs elnöke az FKGP-nek

MTI
2005.10.11. 13:35

A Fővárosi Ítélőtábla kedden jogerősen megsemmisítette a Független Kisgazdapárt (FKGP) országos nagyválasztmányának 2003. december 28-án hozott határozatait, köztük azt a döntést, amellyel Kovács István Józsefet a parlamenten kívüli politikai erő elnökévé választották.

A testület ezzel helyben hagyta a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletét, elutasítva azt az alperesi érvelést, hogy az eljárást kezdeményező Hegedűs Péter főtitkár nem volt az FKGP tagja; megállapította azt is, hogy a tanácskozás jegyzőkönyvében számos "anomália" volt tapasztalható, egyes megyéket például többen képviseltek küldöttként, mint az jogszerű lett volna.

A tárgyalás előtt és után a hallgatóként résztvevő mintegy másfél tucat - jelenleg más-más szervezetekben tevékenykedő - kisgazda politikus hosszasan vitatta a folyosón, hogy Kovács István József elmozdítása esetén helyette ki volna a jogszerű elnök. Kovács István József az ítélethirdetés után, részletek említése nélkül úgy nyilatkozott: felülvizsgálati kérelemmel fog élni, az ügyben párhuzamosan folyó eljárásokra utalva pedig azt közölte, az elnöki posztot "nincs kinek átadni".

"Várunk a Legfelsőbb Bíróság döntésére" - közölte a felperes, Hegedűs Péter a döntés nyilvánosságra hozatala után, utalva arra, hogy folyamatban van olyan ügy, amelyben az ő pártelnökké bejegyzését kívánják elérni.