Auguszta
-4 °C
2 °C

Gyurcsány várja az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

MTI
2005.10.13. 23:48
Magyarország nyitott az Európai Unió közös agrárpolitikájának (CAP) 2013 előtti felülvizsgálatára - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Le Figaro című tekintélyes francia lapnak csütörtökön adott nyilatkozatában.

Az interjúban, amely a lap pénteki számában jelenik meg, a magyar kormányfő úgy értékelte, hogy Magyarország és Franciaország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz az unió agrárpolitikájával kapcsolatban.

"Ugyanakkor készen állunk a közös agrárpolitika esetleges felülvizsgálatára a 2007-től 2013-ig terjedő időszak második felében" - idézte az újság Gyurcsány Ferencet.

A magyar miniszterelnök csütörtökön egynapos hivatalos látogatást tett a francia fővárosban, ahol fogadta őt Jacques Chirac francia államfő, továbbá találkozott Domonique de Villepin miniszterelnökkel, akikkel a kétoldalú kapcsolatok mellett európai közös ügyekről tárgyalt.

Franciaország a közös agrárpolitika egyik legfőbb haszonélvezője. Az unió tagállamainak vezetői még 2002-ben állapodtak meg a CAP kereteinek jelenlegi szinten történő befagyasztásában 2013-ig. A közös agrárpolitika ugyanakkor az egyik legvitatottabb kérdés a 2007-től 2013-ig terjedő uniós költségvetés elfogadásának útjában.