Madárinfluenza: a héten lesz eredménye a kísérleti védőoltásnak

MTI
2005.10.17. 12:01

Ezen a héten derül ki az eredménye a madárinfluenza elleni kísérleti védőoltásnak, amelyet három héttel ezelőtt injekcióztak be mintegy 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntesnek, két miniszternek és a tiszti főorvosnak - közölte Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szóvivője hétfőn az MTI érdeklődésére. Hozzátette: bonyolult laboratóriumi vizsgálat során állapítják meg, hogy a beoltottak szervezetében milyen immunválasz jelentkezik.

Szeptember 26-án Rácz Jenő egészségügyi minisztert, Bujdosó László tiszti főorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be elsőként azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon. Még áprilisban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarország számára vírusmintát küldött, amelyből a szakemberek oltóanyagot készítettek. Az embernek adható oltás a kórokozó "elölt" változatát tartalmazza, amelyben csak bizonyos részecskéi vannak jelen, az emberi szervezet viszont ugyanolyan immunválaszt ad, mint a teljes vírus esetében - mondta az ÁNTSZ szóvivője.

Amennyiben valakit beoltanak az elölt változattal - ez történt meg három hete -, a vérében megjelennek a vírus részecskéi, amelyre a szervezet immunrendszere ellenanyagot termel. Ezt az ellenanyagot tudják majd feltehetően kimutatni a héten elvégzett vizsgálatokkal. Az említett eljárás biztosítja azt, hogy nem alakulhat ki mutáns gén akkor, amikor valakit már beoltottak az elölt vírussal, ezt követően viszont elkapja a normál emberi influenzát.