Polgár Lajosról még nem kapott tájékoztatást a külügy

MTI
2005.10.18. 14:24

A Simon Wiesenthal Központ szerint nyilas múlttal gyanúsítható, Ausztráliában élő Polgár Lajos ügyében még nem kapott hivatalos tájékoztatást a Külügyminisztérium - közölte a tárca szóvivője. Ausztráliai sajtóértesülések szerint a Simon Wiesenthal Központ a héten adja át Magyarország izraeli nagykövetségének a Polgár Lajos Nyilaskeresztes Pártban betöltött tisztségeivel kapcsolatos dokumentumokat. A központ nem zárja ki, hogy a volt nyilas emberiesség elleni bűnökkel is gyanúsítható.

Ezzel kapcsolatban Polgár Viktor, a külügyi tárca szóvivője annyit mondott: a sajtóból értesültek az ügyről. Eddig nem kaptak iratokat, de amennyiben ilyenek érkeznek Magyarország izraeli nagykövetségéhez, azokat továbbítják a Külügyminisztériumba. A külügyi tárca ebben az ügyben csak a "postás" szerepét játssza. Amint birtokába kerülnek a Polgár Lajosra vonatkozó iratok, nyomban átadja azokat az ügyben illetékes magyar hatóságoknak - tette hozzá a külügyi szóvivő.

Ilyen esetekben az ügyészség dönt arról, fennáll-e a büntetőeljárás megindításához szükséges gyanú, illetve a konkrét személlyel szembeni eljárás megindításához szükséges alapos gyanú. Amennyiben a meggyanúsítani szándékozott személy külföldön tartózkodik, az ügyészség a bíróságtól kérheti nemzetközi elfogató parancs kibocsátását, az alapján pedig a vonatkozó nemzetközi szerződések figyelembe vételével az igazságügy-miniszter dönt a kiadatási kérelemről.