Feloldják a sertéspestis miatt elrendelt védőkörzetet

MTI
2005.10.18. 16:03

Feloldják a szlovákiai sertéspestis miatt Nógrád megyében elrendelt védőkörzetet; az érintett nyolc település jegyzője szerdán kapja kézhez a feloldó határozatot - értesült az MTI a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgató-helyettesétől. A nógrádi védőkörzetet azt követően rendelték el, hogy a szlovákiai Ples községben sertéspestis tört ki augusztus 16-án. A szlovák oldalon október 11-én oldották fel a zárlatot.

Kedden lezárultak a vérvizsgálatok, és miután a védőkörzetben valamennyi vizsgálat negatív eredményt mutatott, feloldják a védőkörzetet - közölte Imre Sándor. A zárlat augusztus 17-i elrendelése óta Nógrádban nem észleltek megbetegedést sem a házi sertéseknél, sem a vaddisznóknál.

Az érintett nyolc településen, Salgótarjánban, Karancsalján, Karancslapujtőn, Karancsberényben, Karancskesziben, Egyházasgergén, Mihálygergén és Ipolytarnócon szerdától továbbra is megengedett lesz az élősertések, valamint a nyers termékek ki- és beszállítása, szállíthatnak továbbá almot és takarmányt is.

Az elrendelt tilalom óta közel 70 sertést vágtak le, az állatokat levágás előtt és után is megvizsgálták.