Magyar újjáépítési csoport készül Afganisztánba

MTI
2005.10.27. 15:28

November végéig dönt a kormány egy afganisztáni magyar újjáépítési csoport működtetéséről, és ha a feltételek biztosítottak hozzá, akkor jövő év szeptemberétől indulhat a Magyarország által vállalt újjáépítési program - mondta a honvédelmi miniszter az MTI kérdésére csütörtökön.

A kormányszóvivői tájékoztatón Juhász Ferenc közölte: "azt, hogy mit és hol vállalunk, azt a közeli hetek döntik el", mert jelenleg is egyeztetés alatt áll, hogy melyik ország milyen területet vállal ebben a feladatban.

Ismertetése szerint jelenleg a tapasztalatszerzés folyamata zajlik, az Egyesült Államokban, Hollandiában, Németországban és Litvániában tájékozódnak arról, hogy "mások ezt hogyan és miként csinálják".

Mint mondta, katonailag készen állnak a feladatra, az Afganisztánban lévő mintegy kétszáz magyar katona alkalmas arra, hogy az újjáépítési program biztonságát megteremtse. Hozzátette: lényegi létszámnövekedésre nem lesz szükség.

Mintegy 20-50 civil szakember közreműködésére lesz majd szükség az újjáépítési csoportban. Juhász Ferenc elmondta: 99 százalékosan biztos, hogy Magyarország egy már működő újjáépítési csoportban vállal majd szerepet.