A Legfőbb Ügyészségen a nyilas akták

MTI
2005.11.02. 10:50

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre a Simon Wiesenthal Központ kérelme, amelyben átfogó vizsgálatot kérnek Polgár Lajos Ausztráliában élő volt nyilas vezető második világháborús tevékenységéről- közölte a Legfőbb Ügyészség (LÜ) szóvivője szerdán az MTI-vel.

Borbély Zoltán elmondta: a múlt hét utolsó munkanapján, pénteken érkezett meg a Legfőbb Ügyészséghez a kérelem, jelenleg az illetékes főosztály vizsgálja.

A Külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy átfogó vizsgálatot kér Polgár Lajos Ausztráliában élő volt nyilas vezető második világháborús tevékenységéről a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint a Simon Wiesenthal Központ igazgatója korabeli bírósági jegyzőkönyvek fénymásolatát csatolta kérelméhez. "Azok alapján megállapítja, hogy Polgár számos magyar zsidó sorsát érintő döntést hozott, és feltehetőleg gyilkosságok és üldözések részese volt".

A 89 éves Polgár Lajos elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban, és az egyik magas rangú pártvezető, a háborús bűnök miatt később kivégzett Gera József titkáraként is dolgozott - írta szeptember közepén a news.com.au ausztrál internetes újság.