Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kiss Péter: felkészültünk a schengeni csatlakozásra

MTI
2005.11.11. 14:45

A határőrség már most alkalmas a schengeni információs rendszerhez való csatlakozásra - jelentette ki Kiss Péter kancelláriaminiszter a Szombathelyi Határőr Igazgatóságon tett látogatását követő sajtótájékoztatón, pénteken.

"Technikai és személyi értelemben is felkészült a határőrség (...), tulajdonképp Magyarországon nem múlik a minél gyorsabban történő schengeni csatlakozás" - mondta, hozzáfűzve: Európai Uniós tagságunkat leginkább szemléltető változás az, amely a schengeni tagsággal bekövetkezik.

Kiss Péter úgy fogalmazott: a határőrség ma már egy olyan szervezet, amely nagyon komoly szerepet tölt be a rendvédelem területén a migráció kezelésétől kezdve egészen a szervezett bűnözés elleni küzdelemig.

A kancelláriaminiszter a sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva közölte: a határőrség létszáma 12 ezer főben stabilizálódott. Mint mondta: a határőrségen belüli "létszámeloszlást" kell majd hozzáigazítani a változó feladatokhoz.

"Ahhoz, hogy a fejlesztésekre több jusson, éppen a schengeni kritériumok teljesítése szempontjából egy szigorú belső gazdálkodásra van szükség,(...) az átszervezések azonban a Nyugat-Dunántúlon is megoldhatók úgy, hogy azoknak viszonylag csekély létszámváltozás legyen a következménye" - mondta Kiss Péter.