Piroska
-1 °C
5 °C

Az ombudsmant kritizálja a bíróság

MTI
2005.11.11. 20:49

Az ombudsman túllépte hatáskörét, amikor egy folyamatban lévő perben a bíróságok munkáját kritizálta - állapítja meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság elnöke MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok biztosa véleményében arra utal, hogy a bíróságok túllépték hatáskörüket. "Véleményem szerint viszont éppen az ombudsman lépte túl a hatáskörét, hiszen a jogszabályok nem biztosítanak a számára olyan felhatalmazást, hogy egy folyamatban lévő ügyben álláspontját kifejtve bírálja a bíróság munkáját" - tartalmazza Nánási Illés közleménye.

A bírósági vezető szerint mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy kifejtse véleményét egy konkrét per kapcsán, de az állampolgári jogok országgyűlési biztosának "sokkal óvatosabban, kellő önmérséklettel kellene" a sajtóban megjelentetnie álláspontját egy le nem zárult konkrét bírósági ügyről.

Több pénteki napilap is hírt adott arról, hogy az ombudsman bírálta az orvosi túlmunkával, ügyeletekkel kapcsolatos bírósági döntéseket egy csütörtöki szakmai rendezvényen. A kórházigazgatók és egészségügyi szakpolitikusok konferenciáján Lenkovics Barnabás a tudósítások szerint azt fejtegette, hogy az első, illetve másodfokon eljáró szolnoki munkaügyi, illetve megyei bíróság túllépte hatáskörét, amikor az EU luxemburgi székhelyű Európai Bíróságának döntéseire és a magyar alkotmányra hivatkozva kimondta: az orvosi ügyeletben töltött idő teljes egészében munkaidőnek számít.