A NATO-radarról tárgyal a miniszterelnök és a köztársasági elnök

MTI
2005.11.23. 06:31

Az eredetileg a Zengőre tervezett NATO-radarról tárgyal a miniszterelnök szerdán délután a köztársasági elnökkel, a honvédelmi és a környezetvédelmi miniszter társaságában a Sándor-palotában. A megbeszélést követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter közös sajtótájékoztatót tart.

Juhász Ferenc kedden jelentette be, hogy a közeljövőben olyan javaslattal áll elő a honvédelmi vezetés a NATO-radar ügyében, amely kielégítheti az üggyel kapcsolatos környezetvédelmi és a biztonságpolitikai szempontokat is. A részletekről a miniszter többet nem árult el, csak annyit mondott, hogy a rendszer működéséhez továbbra is három darab NATO-lokátorra van szükség. Közölte: ennek a rendszernek lehetnek úgynevezett részkitöltő elemei is, de a három radarra szükség van, és "a mi megközelítésünk szerint" földrajzi értelemben nem történik jelentős változás.

Civil szervezetek 2004 februárjában akadályozták meg, hogy megkezdődjenek az eredetileg a Zengőre tervezett NATO-lokátorállomás megépítéséhez nélkülözhetetlen fakitermelési munkák a Mecsekben. A lakossági felháborodás és a sorozatos megmozdulások hatására tavaly egy szakértői csoport vizsgálta meg a lokátor elhelyezésének lehetőségeit. A szaktárca augusztus elején kezdeményezte a NATO beruházási ügynökségénél, hogy halasszák el a Zengőre tervezett radarberendezés legyártását, amíg meg nem találja Magyarország a lokátor végleges helyszínét.