Négypárti a kisebb parlamentről

MTI
2005.11.23. 16:13

Fodor Gábor szabad demokrata politikus a négypárti tárgyalás után elmondta, hogy a két képviselői létszámra (260 és 286) elkészített modell a nyár óta tartó egyeztetés- sorozat alatt megismert, a pártok által felvázolt különböző elképzelések közösen elfogadható elemeire épül.

A javasolt rendszerben megszűnne a területi lista, helyette országos lista lenne, amely betöltené a kompenzációs lista szerepét, az egyéni körzetből megszerezhető mandátumok számát 150-ben határoznák meg. Az országos listán a pártokra közvetlenül leadott, illetve az egyéni töredékszavazatok különböző súllyal esnének latba; a töredékszavazatokat egy meghatározott szorzóval felértékelnék - mondta. Hozzátette: 260 fős parlament estén 110, 286 fő mellett pedig 136 listás hely lenne.

Salamon László fideszes képviselő szerint a 286 fős elképzeléssel kapcsolatban alkotmányossági aggályok merültek fel, ugyanis a szorzószám alkalmazásával a töredékszavazatok többet érnének, mint a pártokra leadott direkt szavazatok. Az alkotmányossági kérdés az, hogy ez nem sérti-e a választójog egyenlőségének az elvét - mutatott rá.

Wiener György a szocialisták nevében azt mondta, az: az alkotmányossági aggály mellett a szorzók alkalmazása önkényes. Mint mondta, a szocialisták kompromisszumkészségük kifejezése érdekében elálltak a korábban javasolt német modelltől, mivel a többi párt nem támogatta. Javasolták, hogy legközelebb ismét vizsgálják meg SZDSZ eredeti elképzelését, amely szerint 152 egyéni körzetből és 98 országos listáról szerezhető mandátum lenne.