Igazságtalan az idősotthonok támogatási rendszere

MTI
2005.11.24. 15:20

Igazságtalan az idősotthonok jelenlegi központi támogatásának rendszere - jelentette ki az esélyegyenlőségi miniszter csütörtökön Békéscsabán, egy sajtótájékoztatón.

"Miközben idős emberek nagyon nagy része marad tökéletesen ellátás nélkül az országban, mert például otthoni ellátás nincsen, (...) közben tulajdonképpen nagyon nagy állami forrásokat fordítunk azokra az emelt szintű idősotthonokra, ahol időnként irreális mértékű egyszeri belépési díjak vannak" - közölte Göncz Kinga.

A miniszter elmondta, hogy napjainkban már 10-14, sőt már 17 millió forint egyszeri belépési díjakról is értesült az újonnan létrejövő otthonoknál. Szerinte a kiemelt otthonok ugyanolyan állami támogatást élveznek, mint azok az önkormányzati intézmények, ahol rossz anyagi helyzetű, rossz egészségi állapotú idősek vannak nagyon lerobbant épületekben.

A szaktárca ezért az idősotthonok támogatási rendszerének differenciálását tervezi. Annak mértékéről még nem tudott nyilatkozni a miniszter, mert mint mondta: majd a Parlament fogja elfogadni a jövő évi költségvetést. "Biztos hogy lesz az idei esztendőhöz képest emelt összegű normatíva azoknak az intézményeknek, amelyek folyamatos felügyeletre szoruló időseket látnak el" - hangsúlyozta. "Lesz egy átlagos normatíva is, és most úgy néz ki, hogy körülbelül húsz százalékkal alacsonyabb normatíva az emelt szintű idősotthonok számára" - tette hozzá.