Jogegységi döntés a lakásmaffia-ügyekről

MTI
2005.11.28. 16:07

A lakásmaffia ügyekkel kapcsolatos jogegységi határozatot hirdetett ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfőn. A lakásmaffia ügyekkel, ingatlancsalásokkal kapcsolatos esetek egységes megítélése érdekében Kónya István, az LB büntető kollégiuma vezetőjének indítványára ült össze az LB öt büntető és két polgári ügyszakos bíróból álló jogegységi tanácsa Lomnici Zoltán legfelsőbb bírósági elnök vezetésével.

A határozat szerint sikkasztást ingatlanra nem lehet elkövetni, a lakásmaffiás ügyek jogi minősítése nem sikkasztás, hanem csalás. Amennyiben pedig vagyonkezelő követ el a rábízott ingatlannal kapcsolatban vagyoni hátrányt okozó kötelességszegést, akkor azzal hűtlen kezelést valósít meg. Aki az ingatlant, amely nincs rábízva, elidegeníti, vagy más módon visszaél vele, csalást követ el.

A jogegységi határozat kimondja azt is, hogy a csalás következményeként az ingatlan végleges elvesztése sem kizárt, hiszen egy további, jóhiszemű vevő belépése esetén, a földhivatali érvénytelen bejegyzés törlése iránti per megindítására nyitva álló jogvesztő határidő letelte után az eredeti állapot visszaállítására már nincs mód.