Világ Igaza-kitüntést kapott tizenhárom magyar

MTI
2005.11.28. 17:47

Újabb tizenhárom magyarnak, közülük tíznek posztumusz ítélte oda a Világ Igaza-kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet; az elismerő oklevelet és emlékplaketteket hétfőn adták át Budapesten.

A kitüntetést Gyűrősi Andrásné és lánya, dr. Prugberger József és Őri Wachter István, Kálló Ferenc, Lőrincz Balázs és felesége, Szabó Imre, Dr. Szijj László és felesége, Nagymányoki Guth Gilbert, Fodor Károly, illetve Buzi János és leánya kapta.

"Azokat a bátor és igaz keresztény embereket tiszteljük meg, akik önzetlenül segítettek zsidó honfitársaiknak túlélni a vészkorszakot" - mondta héber nyelvű beszédében Izrael Állam budapesti nagykövete a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartott ünnepségen. Az eseményt szigorú biztonsági intézkedések mellett tartották: az Akadémia épületének teljes elülső frontját kerítéssel vonták körbe.

Eddig 24 országból 17 ezer ember kapta meg a díjat. Nevüket emléktáblán örökítik meg a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumban. Magyaroknak 1989-ben, a magyar-izraeli diplomáciai viszony helyreállítása után adtak át először Világ Igaza-kitüntetést. A Jad Vasem Intézet adatai szerint eddig 650-en kapták meg az elismerést - olvasható a nagykövetség által közzétett írásos összegzésben.