Hatmilliárd forintba kerülnek a választások

MTI
2005.11.30. 21:16

A 2006. évi országgyűlési választások tervezett költségvetése 6 milliárd 610 millió forint, amely megfelelően biztosítja a választás biztonságos és magas színvonalú lebonyolítását - közölte Juhász Gábor belügyi államtitkár a választások pénzügyi támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitájában szerdán a parlamentben.

A javaslatban szereplő pénzügyi támogatás lehetővé teszi, hogy a választási szervek tagjainak díjazása magasabb összegben legyen megállapítható a 2002. évinél, valamint az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően a választás előzetes eredménye még gyorsabban nyilvánosságra kerülhessen - mondta el az államtitkár.

A pénzügyi támogatás összegébe a kormány beleszámította a külképviseleti szavazás technikai feltételeinek megteremtését is. Növeli a kiadásokat, hogy 2006-ban már a főkonzulátusokon is lehet szavazni, valamint hogy meg kell teremteni a hálózati összeköttetést a külképviseletekkel.

Juhász Gábor elmondta: a kormány a független jelöltek és jelölő szervezetek részére az országgyűlési képviselők kampányának támogatása céljából 100 millió forintot javasol, ami a 2002. évi választáskor megállapított összeggel azonos. Dorkota Lajos (Fidesz) a határozati javaslatot korrektnek nevezte, és a támogatást a Fidesz nevében elfogadásra javasolta.