Megújult a légierő sziklabázisa Veszprémben

MTI
2005.12.05. 16:09

Befejeződött a magyar légierő vezetés-irányítási központjának rekonstrukciója Veszprémben. A három éven át tartó NATO-fejlesztés 11 millió euróba került - mondta a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára a megújult objektum hétfői avatóünnepén.

Fapál László elmondta: a "Sziklaként" ismert földalatti labirintus-rendszert Veszprémben légoltalmi célokra és a Magyar Nemzeti Bank aranykészletének védelmére építették ki 1941-ben, majd 1962-ben lett a Honi Légvédelmi Parancsnokság vezetési bázisa.

A felújítás során először az építmény rekonstrukcióját, az energia- és a szellőztető-rendszer kiépítését végezték el. Ezt követte a legkorszerűbb híradó-informatikai technika beszerelése, a légiirányító vezetési terem berendezése, utolsó fázisként pedig parancsnoksági irodákat alakították ki, illetve elkészült a biztonsági szolgálat épülete.

z objektumból - amely fölött 25 méter vastag természetes sziklaréteg van - a beruházás során kitermeltek ezer köbméternyi törmeléket, beépítettek viszont 500 köbméter vasbetont, az elhelyezett erősáramú kábelek hossza pedig 60 kilométert tesz ki.