Sólyom László Szlovákiába látogat

MTI
2005.12.07. 09:48
Kétnapos hivatalos látogatást tesz csütörtökön és pénteken Szlovákiában Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, aki a szlovák államfő, Ivan Gasparovic meghívásának tesz eleget.

A felesége, Sólyom Erzsébet kíséretében utazó elnök csütörtökön hivatalos megbeszélést folytat meghívójával, majd a kormányhivatalban Mikulás Dzurinda miniszterelnökkel, a pozsonyi várban pedig Pavol Hrusovsky házelnökkel találkozik. Az elnöki pár tiszteletére a szlovák házelnök és felesége ad ünnepi ebédet.

Sólyom László csütörtökön délután az egyetlen pozsonyi magyar oktatási intézmény, a Magyar Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium Duna-utcai épületében az iskola tanári karával és diákjaival találkozik, este pedig felesége társaságában részt vesz a vendéglátó szlovák elnöki pár által adott díszvacsorán.

A magyar-szlovák államfői kapcsolatok a rendszerváltást követően felélénkültek. Az 1993-ben önállóvá vált szlovák állam első elnöke, Michal Kovác, majd az utódja, Rudolf Schuster meghívására Göncz Árpád több hivatalos látogatást tett Szlovákiában. Mádl Ferenc Rudolf Schuster vendégeként két alkalommal, 2001 és 2002 októberében járt hivatalosan a szomszéd országban. A másfél évtized során a szlovák államfők hasonló gyakorisággal tettek hivatalos látogatást Magyarországon.