Ha a Fidesz kormányra kerül, csökkenti az áram árát

MTI
2005.12.11. 15:38
"Abban az esetben, ha a Fidesz 2006-os választásokon megkapja a választók bizalmát, és Magyarországon polgári kormány alakul, akkor a polgári kormány megalakulását követő 60 napon belül 10 százalékkal csökkenteni fogjuk Magyarországon a villamos energia árát" - mondta sajtótájékoztatóján Rogán Antal.

A kampányfőnök jelezte: mivel nem kívánják senki érdekeit sérteni, először kezdeményezni fogják a hosszú távú áramvásárlási szerződések újratárgyalását, a másik eszköz ugyanakkor, hogy miniszteri rendeletben szabályozzák az áram árát.

Az MTI-nek arra felvetésére, hogy a szerződések újratárgyalása az Orbán-kormány ideje alatt nem sikerült, Rogán Antal azt válaszolta: most erre sokkal több lehetőség van, mint a Fidesz-kormány idején, ugyanis akkor Magyarország még nem volt uniós tagállam. Mint mondta, az unióban ezeket a szerződéseket nem szokták fenntartani, például Portugália esetében volt példa arra, hogy az Európai Bizottság felszólítására felfüggesztették az ilyen megállapodásokat.

A bizottság Magyarország esetében is vizsgálatot folytat, és minden bizonnyal arra szólítja fel a kormányt, hogy függessze fel a szerződéseket - tette hozzá a politikus, aki szerint ezzel a hosszú távú megállapodásokban részt vevő áramszolgáltatók is tisztában vannak, azonban "nekik addig jó, amíg luxusprofit a zsebükbe folyik".