Gyerekeket ne használjanak díszletnek!

MTI
2005.12.12. 16:46

Az oktatási tárca vezetője felszólítja és felkéri az iskolákat, hogy a gyermekeket politikai díszletként különféle demonstrációkhoz ne használják. Magyar Bálint erről az egyházi iskolák péntekre tervezett demonstrációja kapcsán nyilatkozott hétfőn az MTI-nek.

A miniszter idézte egy szentendrei iskola igazgatójának szülőkhöz intézett levelét, miszerint a kormány újabb pénzkivonást tervez 2006-ban, s az egyházi iskolák fejkvótájának újabb lefaragását tervezik. Ezzel az intézkedési tervezettel még jobban el kívánják lehetetleníteni az egyházi oktatási intézmények fenntartását - áll a levélben.

A dokumentumban - a miniszter közlése szerint - az igazgató azt írja a szülőknek: amennyiben hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekük ezen az eseményen részt vehessen, úgy a csatolt nyilatkozatot az osztályfőnöknek küldjék vissza. Természetesen abban az esetben, ha nem engedélyezik, semmiféle következménye nem lesz a gyermek számára - zárul a levél, amelyből kiderül, hogy a demonstrációt december 16-án, 11 órakor tartják a budapesti Felvonulási téren.

Magyar Bálint úgy fogalmazott: ezt felháborító gyakorlatnak tartja, amelyet úgy látszik egyes egyházi iskolák kívánnak meghonosítani. A törvény értelmében nem kényszeríthető sem a szülő, sem a gyermek politikai hovatartozásának megvallására, egy ilyen nyilatkozat nem más, mint ennek közvetett eszközökkel történő kikényszerítése. Ráadásul tanítási idő alatt tartanák a demonstrációt - mondta a miniszter, hozzátéve: tanítási időt, napot megszakítani egy ilyen nem a tanítással összefüggő eseménnyel, szintén törvénytelen.