Babakötvény: a kormány megállapodott a bankszövetséggel

MTI
2005.12.28. 14:31

A kormány megállapodást kötött a Magyar Bankszövetséggel és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséggel annak érdekében, hogy 2006. január elsejétől minél több pénzintézetnél meg lehessen nyitni a babakötvényhez szükséges Start-számlát - jelentette be a kormányszóvivő szerdán Budapesten.

Batiz András kormányszóvivő közölte: ma még nem lehet pontosan tudni, mely pénzintézetek kínálják majd a Start-számla megnyitásának lehetőségét, de az a cél, hogy erre minél több helyen mód legyen. "Elmondható, hogy a babakötvény januártól elérhető lesz az ország valamennyi takarékszövetkezeténél, és csatlakozni fog a programhoz a legnagyobb bankok többsége is." Az állam minden 2006-ban született gyermek számára automatikusan 40 ezer forintot utal át a baba Start-számlájára, amelyet a szülő nyit meg valamelyik hitelintézetnél. Ha csak a 40 ezer forintos állami támogatás kerül ide, a fiatal 18. életéve után várhatóan 122.222 forintot kap. Akinek a szülei havi ötezer forintot fizetnek be, az már 2.335.789 forinthoz jut hozzá nagykorúsága idején.

Soltész Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte: a kormányzati támogatás elenyésző összege nem elegendő továbbtanulásra vagy otthonteremtésre. Sajnálatos, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány érdemben nem foglalkozott a fideszes vezetésű Esztergom városa által küldött felterjesztéssel. Ebben ugyanis a város a kormány figyelmébe ajánlotta saját konstrukcióját, amely nagyságrendekkel nagyobb összeget biztosít az újszülötteknek.