Orbán konzultációt javasol a privatizációs bevételről

MTI
2005.12.28. 17:59

A parlament költségvetési bizottsága tartson nyilvános konzultációt, ahol Budapest Airport Rt. privatizációjából befolyó, "történelmi fejlesztésekre is alkalmas" összeg felhasználásáról mindenki elmondhatja véleményét - mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a Magyar Tudományos Akadémia elnökével való találkozója után kifejtette: reméli, hogy ezen az ülésen az egészségügy képviselői is ott lesznek, s arra biztatta az MTA elnökét, hogy a tudós testület is jutassa el hozzájuk esetleges elképzeléseit.

A pártelnök annak kapcsán, hogy az összeget a kormány az államháztartási hiány mérséklésére költené, úgy fogalmazott: "ez egy lehetséges álláspont". Véleménye szerint azonban "nem hatalmi szóval" kellene ezt eldönteni, hanem széleskörű konzultáció keretében.

"A Budapest Airport privatizációjából származó, több mint 460 milliárd forintot a konzervatív párt elnöke minden nap újra elkölti - mindig éppen annak ígéri oda, akinél kampányol" - áll a Szabad Demokraták Szövetségének közleményében. Podolák Györgynek, az MSZP parlamenti frakció gazdasági munkacsoportja vezetőjének közleményében az áll: "az Állami Számvevőszék elnöke mai nyilatkozatában megerősítette: a privatizációs bevételt nem szabad a folyó költségvetési kiadások fedezetére költeni, mert ez a kiadások megismétlődéséhez vezethet. A Fidesz ötletelése tehát törvényellenes, ráadásul növelné a költségvetés hiányát".